Mariestad

Kullerud Kulleruds gård 1

Strax utanför Sjötorp invid Vänern och Göta Kanal ligger Kulleruds gård som är en synnerligen välbevarad liten gård med anor från 1600-tal. Pietetsfullt restaurerade byggnader för såväl boende som egen rörelse. Den stora tomten om 4,6 ha är lämplig för hästar men även för odling.

Översikt

Snabbfakta

  • Typ: 1-familjs friliggande villa
  • Rum: 5
  • Boarea: 154 m²
  • Biarea: 5 m²
  • Tomtarea: 46 388 m²
  • Byggår: 1790

Mer fakta

Utgångspris

3 285 000   SEK

Visning

Kontakta mäklaren för att boka visning

MEDED7D6A32ED664B3DB4219A9F99FA86EB

Ansvarig mäklare

Mats Forsberg

Fastighetsmäklare

0500-480280

mats@forsbergshuset.se

Bilder

Allmänt om fastigheten

Att beskriva Kulleruds gård är lite som att göra en tidsresa, att resa tillbaka till sent 1700-tal och att få uppleva den tidsepoken. Att lyckas återskapa dessa miljöer är inte alla förunnat och värt stor respekt. Allt från de handmålade väggarna, valet av färger och kulörer och materialval samt hantverkets utförande vittnar om stort kunnande om denna tidsålder som huset är sprunget ur. Vill du fortsätta att vårda dessa byggnader är du välkommen att ta över stafettpinnen. Se bifogade PDF med artiklar från Antik & Auktion samt Gods o Gårdar. Dessa artiklar är med tidigare ägare till Kullerud.

Hus/Tomt

Kullerud ligger på bekvämt avstånd ner till Sjötorps slussar där Göta kanal möter Vänern (knappt 2 km). Att ta kvällspromenad ner till restaurangerna eller bara ta en glass o titta på båtarna som slussar kan vara ett trivsamt inslag på sommaren. Att ha en egen båt i hamnen kan rekommenderas då den vackra Vänerskärgården är väl värd att upplevas. Den fina gårdsbilden med huvudbyggnaden och dess flyglar är klassisk. Den vitmålade grinden och den tidstypiska rundeln inramar huvudentrén på framsidan. Det finns även en vardagsentré på baksidan med ett nytt trädäck i lärkträ som skapar ett fint lähörn mot söderväggen.

Uthus

Flygel 1: Drängstuga som är renoverad med tvättstuga, pumprum och gästrum. Direkt el samt 2 kaminer. Flygel 2: Verkstad för renovering av möbler samt en kammare, direkt el samt vedkamin. Under denna flygel ligger vinkällaren med slaget valv. Lada ladugård: Här finns en stor loge/ lada. Uppförd i trä med eternit-tak om ca 11 x 50 m. Förrådshus:

Entréplan

Välkommen in i farstun genom den tidstypiska pardörren i guldockra med sitt klassiska överljus. Rakt fram genom de mäktiga murstockarna sträcker sig trappan till övre plan. Till vänster ligger salongen med sin eldstad och sitt handmålade rutiga trägolv och de handmålade väggarna med inspiration från Drottningholm. Köket som delvis ryms i en utbyggnad bakåt har även matplats och köksfarstu. Köksinredningen har klassiska luckor i vaniljvitt och massiva bänkskivor till vitt kakel. Spis med keramisk häll och inbyggnadsugn, stor spiskupa, kyl / frys. Här finns också vedspis och den stora bakugnen. Från köket leds man in i liten hall med badrum. Badrummet har sep dusch, WC och tvättställ. Matta på vägg och golv. Tvättstugan finns i ena gästflygeln. I husets västra del ligger matsalen, även den med fungerande eldstad i form av kakelugn.

Övre plan

Välkommen upp i den övre hallen med en sal till vänster med rustikt plankgolv med handsmidda spikar och även här tidstypisk väggbeklädnad. Vidare in i ett genomgångsrum med fönster mot gården ett litet kontor innan det stora sovrummet med fungerande eldstad.

Historik

Kulleruds gård finns omnämnt i de historiska skrifterna redan från 1500-talet och får ses som en av Skaraborgs äldsta gårdar och kansek en av de mer kulturhistoriskt värdefulla… år 1600 registrerades fården som ett skattehemman och skatt började betalas till konungen. 1631 förvärvades gården av Henrik Falkenberg och blev då en av Börstorps slotts gårdar. 1694 från detta år fram till 1814 ägdes gården av kronan och var en del av Norra Vadsbos infanteriregemente. 1814 såldes gården till Göta kanalbolaget för 557 riksdaler, några år senare delades gården upp mellan de de gårdar som tvingats överlämna mark för byggandet av Göta kanal. 1968 upphörde gården att vara ett komplett lantbruk och såldes efter avstyckning av. 1969 påbörjades en pietetsfull restaurering av fastigheten och har fortsatt av genom åren av mycket historie intresserade och kunniga ägare.

Planritning

MEDD8BFACF3D446480A9F1594D11DC6EA9B

Bottenplan

MED19A9B2AB7F62471BA22C12E75C2C360E

Övre plan

Fakta

Byggnad

Byggnadstyp
2-planshus
Byggnadsår
1790, Renoverat fortlöpande
Fastighetsbeteckning
Böckersboda 1:32
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
154 m²
Biarea
5 m²
Areakälla
Taxeringsinformation
V/A
Enskilt vatten året om. Enskilt avlopp
Uppvärmning
Värmepump luft/luft Daikin, Direkt El samt ved. Finns 5 fungerande eldstäder.
Ventilation
Självdrag
Byggnadssätt
Fasad
Trä
Stomme
Liggande timmer
Fönster
2-glas & 1-glas med innanfönster
Bjälklag
Trä
Utvändigt plåtarbete
Lackerad plåt
Grundmur
Natursten
Tak
Tegel
Grundläggning
Torpargrund

Tomt

Area
46 388 m²
Tomttyp
Stor trädgårdstomt samt 2 hagar

Ekonomi

Driftskostnad/år (2 personer i hushållet)
El
29 056 SEK
Sotning
1 300 SEK
Försäkring
6 042 SEK
Total driftkostnad
36 398 SEK
Tillgångar
Taxeringsår
2019
Typkod
120
Summa taxeringsvärde
78 000 SEK

Energideklaration

Status
Genomförd
Utförandedatum
2015-10-12
Energiklass
F

Allmänt

Tillträde
Efter överenskommelse

Karta

Andra objekt

Se fler objekt