Skövde

Borgmästaregatan 6 - Drottningatan 12

Med doft av 1800-talet utmed Drottninggatans alléer ligger "Villa Castor" med sina representativa och generösa sällskapsytor samt ett vidbyggt poolhus & garage som omfamnar den skyddade och rogivande trädgården. Ett förstklassigt boende alternativt i kombination med egen verksamhet.

Översikt

Snabbfakta

  • Typ: 1-familjs friliggande villa
  • Rum: 10
  • Boarea: 345 m²
  • Biarea: 150 m²
  • Tomtarea: 888 m²
  • Byggår: 1882

Mer fakta

Utgångspris

6 985 000   SEK

Visning

Kontakta mäklaren för att boka visning

MEDED7D6A32ED664B3DB4219A9F99FA86EB

Ansvarig mäklare

Mats Forsberg

Fastighetsmäklare

0500-480280

mats@forsbergshuset.se

MED1DC937CBE2404B56950E999E5A11B835

Extra kontakt

Agneta Forsberg

Fastighetsmäklarassistent

0500-480201

agneta@forsbergshuset.se

Bilder

Huset

En av Sköfdes pampiga villor längs dess paradgata Drottninggatan som med varsam hand renoverats och byggts till för att möta 2000-talets krav på bekvämlighet och integritet. Huset är mycket väl underhållet såväl in som utvändigt.

Trädgård

Den välplanerade trädgårdsanläggningen omgärdas av skyddande häckar, kalkstensmurar samt grindar för att skapa mesta möjliga integritet för ett centrumboende. Stor terrass utanför glasväggarna till poolhuset med grillplats samt den rogivande dammen med den lilla bron över.

Sällskapsrum

I den ursprungliga planlösningen nyttjades husets bottenvåning för sällskapsliv därav den klassiska rumsindelningen med 3 sällskapsrum i fil med fönster mot Drottninggatan. Det mellersta rummet ståtar med en dekorativ spis som har en speciell historia innan den hamnade i Villa Castor. Mittemot det stora rummet ligger husets pampiga matsal med vackra blyinfattade fönster som minner om tidigare ägarfamiljer. En liten salong är idag omgjort till sovrum. I detta plan finns även kök med lilla matsalen samt huvudentré med helkaklad WC samt köksfarstu.

Kök

Köket ligger i anslutning till sidoentrén från gården med dess klassiska inredning från Tibrokök i svagt grön Umbra med stenhällar och maskiner allt från 2007. Här finns även skafferi och strax intill lilla matrummet. Från köket kan man även gå ut till trädgården och dess terrasser.

Badrum/WC

I entréplanet finns ett snyggt delkaklat badrum från 2006 med inbyggnadstvättställ och wc. På övre planet ligger badrummet med dusch, inbyggnadstvättställ, wc med våtrumsmatta från 1990. I källarplanet finns ett wc i anslutning till tvättstugan som är rymlig med klinkergolv. I källaren finns även dusch med relaxavdelning och bastu.

Övre plan

Övre planet når man från trappan i anslutning till huvudentrén som nuvarande ägare har avgränsat med en extra vägg och dörr då man nyttjat övre planet för uthyrningsverksamhet. Här ligger stort allrum, 3 stora sovrum med egna balkonger, 2 hörnrum varav det ena är sovrum och det andra förrådsutrymme. Det lilla tornrummet är idag inrett som pentry till uthyrningsrummen.

Källarvåning

Källaren når man från en liten källartrapp från hallen mitt i huset alt från poolhuset. Biljardrum/allrum med tillhörande bar, tvättstuga med wc samt kylrum/extra skafferi. Mycket läcker och rymlig vinkällare med vackra golv och väggar samt platsbyggd inredning. Pannrum samt relax, dusch och bastu, härifrån går man vidare ut till poolhuset.

Poolhus

Från relaxavdelningen går man vidare upp till det generösa poolhuset med dess mjukt rundade pool. Här finns stora samvaroytor med stora glaspartier som är öppningsbara ut mot trädgården och dess terrasser. Ett par trappsteg upp ligger en Jacuzzi och poolen är även utrustad med Jet stream för den som vill motionssimma. I anslutning ligger även varmgarage för en bil samt maskinrummet för poolhuset med filter och den påkostade ventilationsanläggningen, extra tvättpelare.

Allmänt om fastigheten

Byggnaden uppfördes 1882, arkitekten är okänd men byggherre var Fil Dr Herman Dahlström. Villan är uppförd i trä med den för 1800-talets slut tidstypiska panelarkitekturen där bottenvåningen är klädd med fältindelad fasspåntpanel med dekorativa fönsterbröstningar, och övre våningen med en profilerad locklist. Av takets ursprungliga dekorativa och nästan överdådiga utsmyckningar har man idag bevarat en mindre del av röstenas detaljer. Trots dessa förenklingar bevarar huset sin karaktär av sent 1800-tal. 1989-90 uppfördes en tillbyggnad som inrymmer poolanläggning samt garage med en arkitektur som ansluter till villans. (utdrag från Skövde stadsplanering och bebyggelse 1760-1960 Carlqvist/Bergström) Drottninggatan och dess vackra byggnader omfattas av bevarandeplan och alla förändringar skall ske i samråd med byggnadsnämnden på Skövde kommun.

Planritning

MED23FF37BC92E443498D4532ECF79A10C6

Entréplan & Pool

MED37A0186CFCD241CB93E21A8245D052B5

Övre plan

Fakta

Byggnad

Byggnadstyp
2 plansvilla med källare
Byggnadsår
1882, Tillbyggt o renoverat 1990 och framåt
Fastighetsbeteckning
Castor 3
Upplåtelseform
Friköpt
Boarea
345 m²
Biarea
150 m²
Areakälla
Säljarens information
V/A
Kommunalt vatten och avlopp. Fiber Skövde stadsnät finns installerat
Uppvärmning
Fjärrvärme
Ventilation
Självdrag + fläktar i våtrum, FTX i pool
Byggnadssätt
Fasad
Trä Målad
Stomme
Trä
Fönster
2-glas
Bjälklag
Trä
Utvändigt plåtarbete
Lackerad plåt 2013
Grundmur
Kalksten
Tak
Plåt (2013)
Grundläggning
Betongplatta

Tomt

Area
888 m²
Tomttyp
Välplanerad trädgårdstomt

Ekonomi

Driftskostnad/år (5 personer i hushållet)
Uppvärmning
31 203 SEK
El
29 500 SEK
V/A
3 500 SEK
Renhållning
2 500 SEK
Försäkring
8 424 SEK
Total driftkostnad
75 127 SEK
Tillgångar
Taxeringsår
2018
Typkod
220
Summa taxeringsvärde
3 348 000 SEK

Energideklaration

Status
Genomförd
Utförandedatum
2018-11-15
Energiförbrukning
113 kWh/m² och år
Energiklass
D

Omgivning

Skövde Skövde är centralort i Skaraborg och en stad i stark utveckling med närhet till det mesta. Friluftsliv och rekreation eller stadspuls och kultur finns allt inom några kilometers radie. Det är en bra handelsstad med flera köpcentra och stort utbud med butiker både i och utanför stadskärnan. I Skövde finns också ett rikt kulturliv vilket Sveriges första kulturhus kan vittna om, en vacker centralt belägen byggnad med teater, bio, bibliotek, konstmuseum och restaurang som ständigt fylls med olika evenemang. Skövde attraherar mycket unga människor vilket märks tydligt i utbudet av cafeér, butiker och dess stadspuls, och med två regementen samt högskola är det kanske inte så konstigt att många unga väljer att flytta till staden. För den som uppskattar rekreation, friluftsliv och motion så är Skövde en fantastisk plats. Billingens grönområde med bl.a. vasaloppscenter, slalombacke, mountainbike-leder, vackra vandringsleder och fiskesjö m.m. gör Billingen till en underbar oas trots att det gångavstånd till centrum. I Skövde finns dessutom Sveriges häftigaste upplevelsebad med tillhörande relaxavdelning samt idrottsanläggning. Vi tror du kommer stortrivas här. Vasastaden Vasastaden är en stadsdel i Skövde med närhet till såväl centrum som gröna parkområden. Stadsdelen ligger precis söder om centrum, och börjar strax efter Vasaporten och sträcker sig till Nils Erikssons gata som är en gräns mellan Vasastaden och Södermalm. Öster om området sträcker sig Västra Stambanan och Skövde garnison där den som uppskattar rekreation har nära till både fina motionsspår och utegym. Vasastaden består mestadels av sekelskifteshus blandat med flerbostäder som är från 30-50-talet med vackra fasader, utemiljön i området är i allmänhet mycket fin med alléer och mindre grönområden.

Karta

Andra objekt

Se fler objekt